Diszlexia

A leggyakoribb tanulási zavar. Nem betegség, hanem neurológiai eredetű másság, amit nem lehet „kinőni”. 

A diszlexia elsősorban az írás-olvasással és a nyelvvel kapcsolatos készségeket érintő specifikus tanulási zavar. Nagy a veszélye annak - ha a pedagógus, vagy szülő nem ismeri fel időben a probléma valódi okát - a gyermeket a környezete lustának, butának minősíti, megszégyeníti.
Pedig a részképesség zavarral küzdő gyermek intelligenciája nem marad el társaitól, sőt túl is szárnyalhatja azt.  A kiemelkedően intelligens, de részképesség zavaros gyermek nehézségei gyakran azért nem derülnek ki időben, mert hiányosságait jól kompenzálja.  Ez azonban óriási erőfeszítésébe kerül.

A diszlexia sokak szemében olyasmi, ami csak a tantermekben létezik, címke csupán, amit az olvasási nehézségeket mutató gyermekekre akasztanak. A diszlexiás gyermek azonban állandóan együtt kénytelen élni ezen rendellenességével: a szünetekben, otthon, a barátai társaságában, egyedül, alvás közben, sőt még az álmaiban is. Aki diszlexiás, az élete minden pillanatában diszlexiás... A diszlexiás gyeremeket nehéz megérteni, mert ő sem érti saját magát. Összezavar másokat mert ő maga is össze van zavarodva.

A "diszlexiásság" olyan mint amikor valaki egy idegen országba látogat, ahol a nyelv érthetetlen a számára. Az idegen tudja, mit akar mondani, de  hiányos szókincse és rosszul felépített mondatai miatt, gondolatait csupán hozzávetőlegesen képes kifejezni.

A megfelelő szavak keresése és a másik megértése olyan nagy erőfeszítést és összpontosítást igényel, hogy kifárad, önbizalma már romokban hever, honvágy gyötri, mert semmit sem ért, végül inkább befelé fordul. Mindennek a pszichológiai következménye a vágy: elmenekülni egy olyan helyre, ahol "nincs szükség a nyelvre". Csakhogy "a diszlexiásnak nincs szülőhazája, ahová hazatérhetne."

Az osztálytársaival nem képes lépést tartani a gyors szóbeli adok-kapok -ban. Nem tudja élvezni más gyermekek társaságát, a közös játékot vagy a  sportolást. A valóság elől az álmok, ábrándok, fantáziák és a szórakozottság világába menekül. Éretlen, ezért serdülőkorában különösen nagy veszélyt jelenthetnek rá a szeszes italok és a kábítószerek. A problémák miatt neurotikussá, depresszióssá válhat.

Bár a diszlexia elvileg csak a szavakkal kapcsolatos probléma, sok diszlexiás él gyakorlatilag állandó belső feszengéssel a testében. Mozdulataik gyakran esetlenek, és úgy tűnik, mintha éppen a testük akadályozná őket. Nem tudják mit kezdjenek a kezükkel, a lábukkal, mozdulataikból hiányzik a hajlékonyság és a természetesség.

A diszlexia okai:

Génkutatók szerint 60%-ban örökletes tényezők, 40%-ban környezeti tényezők is okozhatják (születési oxigénhiányos állapot, anyagcserezavar, kisebb idegrendszeri sérülés).

A részképesség zavarral küszködő gyermeknél nem az intellektus vagy az érzékszervek sérültek, hanem a közöttük lévő kapcsolat. Az ingerületek, amit és ahogyan hall és lát, másképpen jutnak el ahhoz az agyi központhoz, ahol az információ feldolgozása történik.

A diszlexia tünetei:

A diszlexia veszélyeztetettség jelei már óvodás korban megnyilvánulhatnak, de az is előfordulhat, hogy nincsenek korai jelek, később mégis kiderül, hogy a gyermek enyhén diszlexiás.

A korán megnyilvánuló lehetséges tünetek:

Verbális (beszéddel kapcsolatos) tünetek

 • megkésett beszédfejlődés
 • több hangra kiterjedő pöszeség
 • verstanulás nehézsége
 • szótalálási nehézségek
 • hallási-figyelem fejletlensége (nem érdeklik, nem kötik le a hallgatott mesék)

Mozgás-koordinációs tünetek

 • lassú, nehézkes mozgástanulás
 • kúszás/mászás hiánya csecsemőkorban
 • ügyetlenség
 • nehezen tanul meg felöltözni
 • térbeli tájékozódási nehézségek, iránytévesztés
 • rossz ritmusérzék

Látási-észlelési tünetek

 • nehezen boldogul a kirakós játékkal
 • nehezen ismeri fel a formákat, betűket
 • nem veszi észre képek közötti különbséget
 • nehézségek sorozatok alkotásában, pl. nehezen jegyzi meg a hét napjait, a hónapok sorrendjét, a számok sorrendjét.

 

ERŐSSÉGEIK:

A tanulási zavar oka az eltérő információfeldolgozási mód. A sorrendben, lépésről lépésre történő feldolgozást, a domináns bal agyfélteke végzi. Ha valakinél gyengébb ez a feldolgozási mód, vagy a jobb agyfélteke a domináns, akkor nehézségei lesznek az iskolában.
De nem csak azt kell látnunk, ami nehezebben működik náluk, hanem az erősségeiket is!

A legtöbb részképesség zavarban szenvedő diszlexiás kompenzálja hiányosságát. Rendkívül gazdag a képzeletük, kreatívak. Vizuális képességük olyan ajándék, minek következtében természetes adottságukká válik egy újszerű látásmód. Különleges színérzékkel rendelkeznek, intuitívek, sokszor ráéreznek a megoldásokra, míg mások a problémát sem tudják megfogalmazni.

Sokukból lesz művész vagy műszaki zseni. A diszlexiások különleges képességeket hordozhatnak magukban. Az oktatás azonban nem értékeli ezeket a különleges képességeket, mert ezek a hagyományos „mércékkel” mérhetetlenek. Az oktatás elvárja a bal agyfélteke dominanciáját, míg a jobb agyfélteke dominanciájára nincs felkészülve.

A Tomatis-terápia segít, hogy felkészítsük gyermekeinket az iskolai elvárásokra, hiszen ezek a képességek is megtanulhatóak. Minél korábban kezdjük el a terápiát, annál kevesebb lemaradást kell bepótolni, annál kevesebb a lelki sérülés.

HÍRES DISZLEXIÁSOK

Számos kiemelkedő alkotó volt diszlexiás, szenvedett tanulási zavarban. Andersen például csodálatos képzelőerővel bírt, de latinul képtelen volt megtanulni. Pablo Picasso-t értelmi fogyatékosnak tartották, pedig tanulási zavarok okozták az iskolai kudarcait.

Híres diszlexiások nyilatkozták:

diszlexia, tomatis
„Az iskolában egyáltalán nem olvastam és nagyon rossz jegyeim voltak... Az iskolai tanulás csak kínlódást jelentett számomra. Ha valamit sikerült is megtanulnom, azt hallás után tanultam meg. A bizonyítványomban meg mindig az szerepelt: teljesítménye elmarad a képességeitől.”
- Cher, amerikai énekesnő

diszlexia, tomatis
„Az egyetlen, ami gátol engem a tanulásban, az az oktatás”
- Albert Einstein, fizikus

diszlexia, tomatis
„Be kellett gyakorolnom, hogyan összpontosíthatom a figyelmemet. Ezáltal nagyon vizuálissá váltam és megtanultam, hogyan hozzak létre mentális képeket, amelyek segítenek az olvasott szöveg megértésében.”
- Tom Cruise, amerikai színész

Forrás:

Diszlexia az első jelektől felnőttkorig (PsihoProEdu Egyesület, Ábel kiadó 2013)

Hogyan gyógyul az agy? - Figyelemre méltó felfedezések és gyógyulások a neuroplaszticitás világából (Norman Doidge, Park Kiadó 2016)

 

Mozart Brain Lab - Tinnitus (Belgium)