Burn-out (kiégés) szindróma

A burnout szindróma olyan emocionális és fizikai kimerülést jelent, amely a reménytelenség és az inkompetencia érzésével párosul és sok esetben a célok teljes elvesztésével jár.

Míg 30 évvel ezelőtt a burnout (kiégés) elsősorban az ötvenes éveik végén járó munkavállalókat érintette, manapság már a 27-30 év közötti magasan képzett fiatalokat sem kíméli.

A Burnout szindróma kialakulása jól elkülöníthető szakaszokból áll:

  • Remények fázisa

Kezdetben hatalmas lelkesedéssel, erőbedobással dolgoznak a céljaikért. Önként vállalják a többletmunkát, élvezik a nélkülözhetetlenség érzését, miközben a saját szükségleteiket háttérbe szorítják.

 

  • Frusztráció fázisa

Ha nem sikerül harmonikus munka- és életstílust kialakítani, megjelenik a kontrollvesztéstől való félelem. Úgy érzik, hogy „a dolgok kicsúsznak a kezükből”. Csökken az önértékelésük, növekszik a bűntudatuk.

 

  • Apátia fázisa

Ezt a szakaszt a helyzet megváltoztathatatlanságába vetett hit jellemzi.
Egyre nehezebben birkóznak meg a feladatokkal, munkájukat a szervezetlenség jellemzi.
Döntési helyzetben elbizonytalanodnak, kezdeményezőképességük csökken, önértékelési zavaraik láthatóvá válnak.

 

  • Pszichoszomatikus reakciók

Ebben a szakaszban elhatalmasodik a reménytelenség érzése. Lelkiállapotuk egyre kétségbeesettebb, egzisztenciális problémákkal küszködnek.
Depresszió és különböző pszichoszomatikus betegségek jelennek meg.
Az immunrendszer legyengül, alvászavarok, emésztési zavarok, szívpanaszok lépnek fel, de megfigyelhetők a szexuális élet zavarai is.

 

 

Hogyan segíthet a Tomatis-terápia?

A Burnout szindrómás betegeknél, egy meredeken lefele mutató görbe figyelhető meg a hallástesztdiagram magasfrekvencia tartományában.
Ugyanakkor éppen a 3000Hz-től felfelé eső hangok gyakorolnak stimuláló hatást az agyra. Ha az „antennák” lefelé mutatnak, az adott személy nem képes a mindennapi élethelyzetekben megfelelő módon helytállni, reagálni. A következmény a kreativitás, a fantázia, a pozitív életszemlélet és az alkotóerő elvesztése.
A terápia hatására visszatér a teljesítőképesség, a motiváció, a koncentrációs képesség, leépül a stressz, helyreáll a belső egyensúly.

Milyen egyéb esetekben segíthet a Tomatis-terápia felnőtteknek?

Mozart Brain Lab (Belgium)