Hogyan gyógyulnak az autisták?

 

"Azt mondták a doktorok, autista vagyok,

S mintha páncélba zártam volna az elmémet,

Azt is mondták, nincs más megoldás,

Mint a végleges intézetbe zárás."

 

Ezt a verset egy autista fiú írta 16 éves korában, aki mára egyetemet végzett, megnyerő fiatalemberré vált.

Mindenkinél sajnos nem tudunk ilyen csodákat elérni, de az esetek többségében jelentős javulás tapasztalható a Tomatis módszer hatására.

Hogyan működik a Tomatis módszer?

2013-ban a Stanford Egyetem kutatói kimutatták, hogy az autista gyermekeknél nincs megfelelő kapcsolat a hallókéreg emberi hang feldolgozásáért felelős területe és az agy szubkortikális jutalmazási központja között.

Ezek a gyermekek nem találják élvezetesnek a beszédet, ami viszont súlyosan befolyásolja a kötődésre való képességüket.

A Tomatis módszer bekapcsolja és összekapcsolja azokat az agyi területeket, melyek a pozitív jutalmazásban, odafigyelésben, motivációban játszanak szerepet.

Bár sok autista gyermek közömbös a hangok jelentette élményre, magukkal a hangokkal szemben nem közömbösek.

A legtöbbjük hiperérzékeny a hangokra, ezért is fogják be gyakran oly kétségbeesetten a fülüket. Tomatis professzor kimutatta, hogy az autista gyermekek jó része azért nem tud ráhangolódni az emberi beszéd frekvenciáira, mert nem képes felhasználni a középfül izmait az alacsonyabb frekvenciák tompítására.

Amikor az alacsonyabb frekvenciák teljes hangerővel szólnak, elnyomják a beszéd magasabb frekvenciáit, így ezek a gyermekek a hangok állandó ostroma miatt folyamatosan "harcolj vagy menekülj" állapotban vannak és nem képesek bekapcsolni szociális kapcsolatteremtő rendszerüket. A középfül izmait szabályozó idegi áramkör gyakorlatoztatásával csökkenthető a hiperérzékenység és javítható a szociális kapcsolatteremtési készség.

A Tomatis terápia lényegét az anyahanggal történő kezelés adja.

Az anyahang megnyitja az agykéreghez vezető kaput, (a Thalamus-t) megerősíti a psychét, visszaadja (részben vagy egészben) az ősbizalmat.

A terápia hatására mélyül gyermek és édesanyja (illetve örökbefogadás esetén az új anyuka) közötti érzelmi kapcsolat, javul a szemkontaktus, a kommunikáció, a szociális viselkedés, csökken az agresszivitás, hiperaktivitás.

Még nincsenek hozzászólások

Szóljon hozzá!