Tomatis módszer

Az audio-pszicho-fonológia módszerét Dr.Alfréd Tomatis  (1920-2001) francia fül-orr-gégész szakorvos  dolgozta ki.

alfréd tomatis

Dr. Alfréd Tomatis a professzori titulusát a pszicholingvisztika területén szerezte. Igazgatója volt a párizsi audio-pszicho-fonológiai kutatócentrumnak. Munkássága során számos tudományos vizsgálati tanulmány, kutatási eredmény és publikáció jelent meg. Módszerét több mint 60 éve sikeresen alkalmazzák világszerte.

Prof. Tomatis szerint a fül vezető funkciója nem a hallás, hanem a hallgatás. Nagyon határozottan megkülönbözteti ezt a két jelenséget: a hallás természetszerűen passzív, míg a hallgatás aktivitást, odafigyelést igényel. A módszer alapvető célja a hallgatásfunkció erősítése, melynek következtében javul a koncentráció, a tanulás minősége, a nyelvi és kommunikációs képességek, a kreativitás, valamint a társadalmi viselkedés. A Tomatis hallgatás-terápia valamennyi szubkortikális területet stimulálja.

A Tomatis hallgatástréning speciális frekvenciájú zeneművek (Mozart, Gregorián ének) segítségével támogatja az aktív odafigyelést és kommunikációt.  Összhangba hozza és optimalizálja a fül és az agy együttműködését, ami kedvező hatással van az egész emberi testre. A hallgatásterápia odafigyelésre nevel, kedvezően befolyásolja az ember alapvető viszonyát az élethez is.  Megteremti, stabilizálja, illetve visszaadja az ember belső egyensúlyát. Ez a változás nemcsak a kognitív képességeket érinti, de kifejeződik a testtartásban, a szellemi irányultságban is.

 

Tomatis professzor intenzíven foglalkozott a hang és a hallás közötti összefüggések kutatásával.

 

  • Prof.Tomatisnak feltűnt, hogy azok, akik rendkívül erős zajhatásnak voltak kitéve, (pl. a francia légierőnél, a repülőgép-összeszerelő csarnokokban dolgozók) nemcsak hallásproblémákkal küszködtek, hanem előnytelenül megváltozott a hangjuk színe és kifejezésmódja is.
  • Hangképzési nehézségekről panaszkodtak a rendelőjét felkereső operaénekesek is. Ők szintén magas zajszintnek voltak kitéve, amit a saját énekük, illetve a kísérő zenekar idézett elő.

 

Kutatási eredményeit a párizsi Sorbonne Egyetem tudományosan elismerte, és” Tomatis három törvényének” nevezte.

 

  • Az emberi beszéd alap- és felhangjai gyakorlatilag csak olyan frekvenciákat tartalmaznak, amelyeket egy egészséges fül/hallószerv észlelni képes.
  • Ha a fülnek lehetőséget teremtünk, hogy újból helyesen hallja a már nem, vagy nem jól észlelt frekvenciákat, akkor ezek nyomban újra megjelennek a beszédben is.
  • Egy meghatározott időtartamon át ismételt akusztikus stimuláció, a hallás és a hangképzés végleges megváltozását idézi elő.

 

Tomatis professzor kutatásai alapján arra a megállapításra jutott, hogy a magzat az anyaméhben hallja az édesanyja hangját.  A magzat figyelme édesanyja hangjára a későbbi beszédfejlődés szempontjából rendkívül fontos. Ebben az anya és magzat között zajló, eleinte egyoldalú kommunikációban, az ember ősi szükségletét ismerhetjük fel. Ez az „anyai monológ” az, ami felébreszti az emberben a kommunikáció iránti vágyat, és társadalmi lénnyé alakítja őt - véli Tomatis professzor.

Mozart Brain Lab (Belgium)