Agyi érkatasztrófa (Stroke)

A stroke angolul csapást jelent. Ez a csapás drámai gyorsasággal rombolja le a biztonságról alkotott illúziót: az addig egészséges ember egy pillanat alatt válhat fogyatékossá.

Az agyi érkatasztrófa nem csak az időskorúak betegsége. Magyarországon az 55 év alattiak stroke-rizikója a nyugat-európai átlag 4-6 szorosa, vagyis a fiatalabb, aktív népesség érintettsége is viszonylag nagy.
Míg azonban az időskori stroke esetében a regeneráció gyakran nem teljes, a fiataloknak nagyobb esélyük van a teljes felépülésre.

A stroke leggyakoribb tünetei a hirtelen fellépő gyengeség, egyensúlyvesztés, szédülés, féloldali arc-, kar-, vagy lábzsibbadás, bénulás, látászavar (részleges vagy teljes látásvesztés, kettős látás), beszédzavar, nyelészavar. Súlyosabb esetben eszméletvesztés, kóma is kialakulhat.

A szervezet akkora sokkot kap, hogy csak lassan tud testileg és lelkileg is felépülni, a félelmek pedig post-stroke depressziót okoznak. A rehabilitáció nagymértékben függ attól, hogy a stroke melyik agyterületet érintette, és mekkora volt a károsodás.

Sajnos nem minden páciens rehabilitálható teljes mértékben, elvesztett és megmaradt képességek egyaránt megfigyelhetőek. Kizárólag az utóbbiak támogatására, fejlesztésére van lehetőség.

Kitartás és erős motiváció kell ahhoz, hogy a túlélő -érintettségének fokához mérten- újra résztvehessen a mindennapi életben.  A felépülés azonban lassú, és nem tudni, hogy mennyi ideig fog tartani.  A regenerációt, javulást, visszaesések szakítják meg, amely megtépázza a legerősebb motivációt is.

„Az életben csupán egyetlen fogyatékosság létezik: a rossz hozzáállás”
( Scott Hamilton)

Hogyan segíthet a Tomatis-terápia a stroke rehabilitációban?

A terápia hatására javul az érintettek beszédkészsége, a beszéd folyamatosabbá válik, javul a koordináció, a finommotorika, a kognitív funkciók, a teljesítmény, az önállóság. Megszűnik a félelmek és a kiszolgáltatottság okozta depresszió, jobb lesz a betegek hangulata, nyitottabbá válnak a külvilág felé.

Linkajánló:
Csapás vagy lehetőség?
Egy csapás pszichológiája