Méniére betegség

méniéreA Méniére betegség szédüléses rohamokkal, ismétlődő halláscsökkenéssel és fülzúgással járó belsőfül megbetegedés.

A Méniére-szindrómában jellegzetes a kóros hangosság fokozódás és beszédértési zavarral társuló idegi alapú halláscsökkenés.
A Méniére-betegségben a hallásromlás tipikusan a mély frekvenciákat érinti.

Fő jellemzői:

1. Heveny kezdet, roham formájában. Minden látható ok nélkül gennyes középfülgyulladásban nem szenvedő beteget erős szédülés, émelygés, hányás, fülzúgás és halláscsökkenés lepi meg. Az egyensúly teljesen elveszik, a beteg sem járni, sem ülni nem képes, az ágyában, kényszerhelyzetben fekszik.

2. Ismétlődő Meniéres rohamok. A Meniéres rohamok különböző szaporasággal követhetik egymást.  Súlyos esetben 5-6 naponként, enyhébb esetekben évenként vagy még ritkábban ismétlődnek a rohamok.

3. A szédüléses rohamok átmeneti jellegűek. A Méniére rohamok időtartama különböző, de nem tartanak néhány napnál tovább. A kevésbé kifejezett tünetek ritkán hónapokig is fennállhatnak.

4.  A rohammentes időszakban a vestibuláris készülék normális állapota, működése helyreáll, de a halláscsökkenés bizonyos foka állandó marad.  A halláscsökkenés a szédülés rohamok ismétlődésével fokozódik, a hallás fokozatosan romlik.

 

Hogyan segíthet a Tomatis-terápia?

A Méniére-ben érintetteknél a belső fül vesztibuláris rendszere károsodik, ami az egyensúlyérzék működésének zavarával jár. A hallásteszt diagramban a mély hangok tartományának elvesztése figyelhető meg, ezért az 1000 Hz alatti hangspektrumot stimuláljuk. A mély frekvenciák észlelési funkciója a terápia hatására különösen jól reagál.

 

Mozart Brain Lab - Méniére 

Vissza a kezőlapra