Rólunk mondták, nekünk írták

 

"Kedves Erika!

Lassan már eltelik egy év azóta, hogy befejeztük Nálad a terápiát. Annak idején a barátnőmtől hallottam erről a módszerről. Először egy kicsit szkeptikusan álltunk a dologhoz, de mindenképpen szerettünk volna valami „természetes” megoldást kisfiunk „problémájára”. Ez első sorban nagyfokú figyelemzavarban jelentkezett (gyakran –általában, ha elfárad- szinte teljesen kikapcsolta a külvilágot és nem jutottak el hozzá az információk) A terápia során (már az első blokk után) egyre több pozitív változást tapasztaltunk. Egyre inkább tudott feladataira összpontosítani, kiegyensúlyozottabb lett, önállóbbá vált, az éjszakai alvása nyugodtabb lett. A kedvező változást több külső pozitív visszajelzés is megerősítette (például a pedagógusok részéről is). A terápiával elért eredmény tapasztalatunk alapján tartósnak bizonyul.

A Tomatis-módszert azóta is jó szívvel ajánljuk hasonló problémával küzdő gyermekek szüleinek.

Munkádhoz további jó egészséget és sok sikert kívánunk!"

Rita

 

"Most tíz éves kisfiam koraszülöttség miatt nagyfokú halláskárosodással született, aminek következtében megkésett volt a beszédfejlődése. Különböző kezelések során a fejlődés elindult, az iskolát megkezdhette, de a társaival szemben érzékelhető volt a kevesebb szókincs, csendes, visszahúzódó magatartás, önbizalom hiánya. Ebben az időszakban kerültünk kapcsolatba a Tomatis terápiával, aminek első szakasza után már a tanító néni jelezte, hogy a gyerek nyitottabb, aktívabb, kinyílt, boldogabb. A második blokk alatt meglepő rajzokat produkált. Színes, teljes lapot kitöltő, különböző járművek, forgalom, épületek, számomra meglepő volt a templom a rajzban. A terápia végeztével elmondható, hogy a tanulásban koncentráltabb, feladat tudatosabb, képességeinek megfelelően teljesít, többet olvas."

Emese

 

"Kisfiam beszédjavító általános iskolába jár, beszédhibája és súlyos szövegértési problémája miatt. 2015 novemberében kezdtük el az első kezeléssorozatot Erikával, amely 15 alkalomból állt. Nagyon sok és sokféle fejlesztésen és kezelésen vagyunk már túl, és ezekből kiindulva nem is vártunk azonnali észlelhető változást.

Ez a terápia erre is rácáfolt. Szinte még vége sem volt az első blokknak, amikor már mind kedélyhangulatban mind aktivitásban észrevehető változás történt. Tanulmányaiban történő változásokról már januárban beszámolhattunk Erikának –az addigi jó közepes matekból sorozatos ötös dolgozatokat produkált. Ami viszont a legmegdöbbentőbb volt, hogy eddig soha nem volt hajlandó egyedül tanulni –szövegértési problémája miatt- és most egyszer csak kijelentette, hogy kész a leckéje magyarból.

Elképesztő élmény volt ezt megélni úgy, hogy addig soha, de soha nem történt ilyesmi. Ami más szülőnek teljesen természetes, sőt elképzelhetetlen egy 14 éves gyerekkel kapcsolatban, azt nekünk a Tomatis-terápia segítségével sikerült megélnünk. Ami a legjobb, hogy ezek a pozitív változások nem pillanatnyi kiugró teljesítmények, hanem azóta is fennálló képességek maradtak. Javult az olvasása, csökkent a betűtévesztése, rendkívül örülünk, hogy belefogtunk.

Mindenkinek csak ajánlani merem teljes szívemből, hisz nincs is annál jobb érzés, amikor egy fennálló probléma a zene segítségével megoldódik, vagy ha csak oldódik is ajándék."

Andrea

A Tomatis módszerre az apósom (nyugdíjas szociológia professzor) hívta fel a figyelmünket.
Matyival figyelemzavarral, diszlexiával, önálló tanulási nehézségekkel, kedvetlenséggel érkeztünk.
Napi 2-3 órát kellett édesanyjának, aki tanárnő, mellette ülni hétvégén is.
Néha becsúszott 1-1 négyesnél rosszabb jegy, de főleg a többiekhez képest volt lassúbb.
Emberfeletti ráfordítással, segítséggel tudta hozni a 4. osztály év végén a 4,5-ös átlagot, de utált tanulni.

A Tomatis módszer hatására javult a hangos olvasása, szövegértése, elkezdett önállóan tanulni, de még  ellenőrizni kell.
Az első másfél hónapban a főtárgyakból 5-ös az átlaga, és a többi tárgyakból sincs  4-esnél rosszabb jegye az E-naplóban.

A felsőben megnövekedett terhelést jobban bírja, kezdi visszanyerni a kedvét a tanuláshoz, marad ideje rajz szakörre és sportra is.
A terápia Matyi számára kikapcsolódás volt, jól érezte magát, szívesen járt oda.

"Mi is javulást észleltünk Matyinál eltéveszthetetlenül.
Főleg a rosszkedvű ellenkezési impulzusaiból gyógyult ki jelentős mértékben, vagyis kezd rájönni, hogy a konstruktív hozzáállás számára is előnyös.
Ebből kifolyólag kevésbé ideges és intellektuálisan is észrevehetően fejlődött.
Például ahogy maga fogalmazta meg, hogy az emelkedett terhelés ellenére jobb az állóképessége.
A Tomatis-hatás mind "Grundfertigkeit" remélhetőleg távlatilag fog érvényesülni."

Idézet apósom E-mailjéből

Zsolt