Gyakran ismételt kérdések

Miért ilyen intenzív a Tomatis-terápia?

A terápiás gyakorlat szerint, így lehet a legjobb és legtartósabb eredményeket elérni. Fiziológiai szempontból a módszer a hallás izomzatának tréningje. Ahhoz, hogy ezeket a hallócsontocskákat mozgató izmokat formába hozzuk, szükség van a rendszeres edzésükre. A Tomatis terápia emellett megváltoztatja hallási és figyelési szokásokat is. Ez a folyamat (az új impulzusok integrációja) szintén időt vesz igénybe.
A Tomatis hallásterápia azon alapszik, hogy újból végigmegyünk a hallás és beszédtanulás folyamatán. Ha figyelembe vesszük, hogy mennyi ideig tart, míg egy gyermek megtanul beszélni, könnyen belátható, hogy a terápia hosszabb időt vesz igénybe, nem elég néhány alkalom.

 

Miért fontos a szülői részvétel a gyermekterápiában?

A Tomatis- terápia érzelmi változásokat indít el, ezért hasznos, ha az anya saját magán is megtapasztalja, hogy mi játszódik le a gyermekében.
Ideális esetben az első két blokkban az édesanya kíséri a gyermeket a terápiára, s mivel ekkor történik a magzati életbe történő visszavezetés, kettejük kapcsolata még szorosabbá válik, még inkább elmélyül.
Az „akusztikai megszületés” után, az aktív szakaszban, amikor az önállóság egyre nagyobb hangsúlyt kap, fontos lenne, hogy az édesapa kísérje gyermekét a terápiára, ami remek lehetőséget nyújt kapcsolatuk elmélyítésére.

 

Lehet-e a terápiát otthon is folytatni?

Sajnos nem. A terápiához speciális eszközök szükségesek, melyekkel csak okleveles Tomatis terapeuták rendelkezhetnek.

 

Mennyire eredményes a Tomatis-terápia?


A terápia hatására többek között bizonyítottan javulás tapasztalható:

- a figyelem és a koncentráció
- a beszédfejlődés és a kommunikáció
- a viselkedés és a szociális kapcsolatok
- az iskolai teljesítmények területén

 

Tartósak-e az elért javulások, eredmények, vagy szükséges-e az időnkénti „frissítésre”?

A terápián elért eredmények, melyet több éves követéses vizsgálatok támasztanak alá, tartósnak bizonyulnak. Ettől függetlenül évenként egy „frissítés” mindig nagyon hatásos, csak profitálhatunk belőle.