Tinnitus (fülzúgás)

Olyan hangok észlelését jelenti az egyik vagy mindkét fülben, amelyek nincsenek összefüggésben a beteg környezetében lévő hangokkal. Az érintett időnként, vagy tartósan különféle hangokat hall a fülében vagy a fejében.

A tinnitus nem önálló betegség, hanem tünet, melynek számtalan oka lehet: például fülbetegségek, erős hangok által kiváltott belsőfül károsodások, a központi idegrendszer egyes megbetegedései, egyes gyógyszerek mellékhatásai, keringési zavarok, fertőző megbetegedések, stressz, neurózis.

Miután a hang a „semmiből „jön, nincs ismerőshangforrás, így nem is lehet kikapcsolni.

A beteg fél, tehetetlennek, kiszolgáltatottnak érzi magát, pánikba esik, koncentrációs képessége csökken, alvászavar alakulhat ki. Egyre gyakrabban irányul a figyelme a nem kívánt hangra, egyre inkább megterheli, s ez a fokozott stressz állapot csak még tovább erősíti a fülzúgását.

 

 

Hogyan segíthet a Tomatis terápia?

A terápia alatt a magas és mély hangok állandóan váltakoznak. Ez egyfelől az agy magas hangok révén történő  energetizálását jelenti, másfelől a motoros készségek stimulálását a mély frekvenciák révén.
A beteg megtanulja, hogyan lazuljon el, hogyan ne figyeljen a tinnitus zajokra.
A tapasztalat szerint szinte az összes tinnitus-páciens profitál a terápiából, a siker mértéke természetesen egyénfüggő.