Burn-out (kiégés) szindróma

A burnout szindróma olyan emocionális és fizikai kimerülést jelent, amely a reménytelenség és az inkompetencia érzésével párosul és sok esetben a célok teljes elvesztésével jár.
Míg 30 évvel ezelőtt a kiégés elsősorban az ötvenes éveik végén járó munkavállalókat érintette, manapság már a 27-30 év közötti magasan képzett fiatalokat sem kíméli.

A Burnout szindróma kialakulása jól elkülöníthető szakaszokból áll:

  • Remények fázisa

Kezdetben hatalmas lelkesedéssel, erőbedobással dolgoznak a céljaikért. Önként vállalják a többletmunkát, élvezik a nélkülözhetetlenség érzését, miközben a saját szükségleteiket a háttérbe szorítják.

  • Frusztráció fázisa

Ha nem sikerül harmonikus munka és életstílust kialakítani, megjelenik a kontrollvesztéstől való félelem. Úgy érzik, hogy „a dolgok kicsúsznak a kezükből.”
Csökken az önértékelésük, nő a bűntudatuk.

  • Apátia fázisa

Ezt a szakaszt a helyzet megváltoztathatatlanságába vetett hit jellemzi.
Egyre nehezebben birkóznak meg a feladatokkal, munkájukat a szervezetlenség jellemzi.
Döntési helyzetben elbizonytalanodnak, kezdeményezőképességük csökken, önértékelési zavaraik láthatóvá válnak.

  • Pszichoszomatikus reakciók

Ebben a szakaszban elhatalmasodik a reménytelenség érzése. Lelkiállapotuk egyre kétségbeesettebb, egzisztenciális problémákkal küszködnek.
Depresszió és különböző pszichoszomatikus betegségek jelennek meg.
Az immunrendszer legyengül, alvászavarok, emésztési zavarok, szívpanaszok lépnek fel, de megfigyelhetők a szexuális élet zavarai is.

 

 

Hogyan segíthet a Tomatis terápia?

A Burnout szindrómás betegeknél meredeken eső görbe figyelhető meg a hallásteszt diagram magas frekvencia tartományában.
Ugyanakkor éppen a 3000Hz-től felfelé eső hangok gyakorolnak stimuláló hatást az agyra. Ha az „antennák” lefelé mutatnak, az adott személy nem képes megfelelő módon reagálni. A következmény a kreativitás, a fantázia, a pozitív életszemlélet és az alkotóerő elvesztése.
A terápia hatására visszatér a teljesítőképesség, a motiváció, a koncentrálóképesség, leépül a stressz, helyreáll a belső egyensúly.